Over de Serama is al heel veel geschreven, vooral door kenners die hun know how zonodig kwijt willen over het kleine kippetje , want laten we eerlijk zijn, voor enkele jaren geleden had nog bijna niemand van de Serama gehoord of had enige kennis daaromtrent.
Omdat op de diverse websites veelal het zelfde staat geef ik nu uitsluitend mijn persoonlijke ervaringen met de Serama en de kweek er van.
Voor echt goede en terzake kundige informatie verwijs ik graag naar het leuke boekje van Sigrid van Dort ”’De Serama “- een levend kunstwerk- info@tuinvee.nl waarin alle ins en outs van de Serama op een heel leuke manier zijn beschreven in combinatie met vele foto’s.
Sinds enige tijd kweek ik Serama’s en heb ik ontdekt dat het een vreemd en heel leuk diertje is, volgens mij uniek onder de kippen. Jammer dat het nog steeds geen erkend ras is in Nederland.
Altijd spannend als de eitjes uitkomen, welke tekening en kleuren hebben ze nu weer, het zijn net toverballen tijdens de groei, zo regelmatig veranderen ze van uiterlijk, en ook het vriendelijke karakter van deze kippetjes, vooral als ze geregeld aangehaald worden en aandacht krijgen.

Een ideaal kippetje voor bijvb. Klein behuisden, ze nemen niet veel ruimte in en het kraaien van de haantjes is dikwijls te verwaarlozen, dit voor mensen die rondom buren hebben.

Vooral bij meerdere dieren is het een pracht om vooral de diverse verschillende haantjes bij elkaar te zien, een lust voor het oog.

Over het uitbroeden van de Serama eitjes las en hoorde ik diverse vreemde verhalen, het zou zeer moeilijk gaan, slechte uitkomst , bijna niet te doen in de broedmachine enz. , laat u niet gek maken of afschrikken door deze zgn. kenners, als ik het zelf nu kan, dan lukt het u ook. Belangrijk is uiteraard de juiste temperatuur en vochtgehalte bij het broeden.

Mijn ervaringen zijn zeer goed en dat met mijn eenvoudige en betaalbare vlakbroedmachine, zelfs uitkomsten van 100% en minstens 80 % uitkomst. 

Mijn kippetjes lopen inmiddels op vele plaatsen in Nederland en in landen zoals: Polen, Duitsland, Zwitserland, Italie, Spanje enz.
Ooit verkreeg ik 10 koppels Serama’s verdeeld over twee verschillende bloedlijnen,ik wilde inteelt voorkomen, daarmee ben ik gaan kweken en heb nu geregeld enkele tientallen kippetjes rondlopen voor de kweek en de verkoop, vele mooie tekeningen en kleuren in alles soorten en maten.
Zoekt u een bepaalde kleur dan mag u dat kenbaar maken en dan reserveren wij die voor u.

 


Wij verkopen kuikentjes voor uw eigen opfok , tot de volwassen dieren die al ruim aan de leg zijn, dus in alle leeftijd groepen, voor betaalbare prijzen.

 


Ook onze vele broedeitjes vinden hun weg nationaal en internationaal, met tevreden reacties na de uitkomst van de eitjes.
Wij verkopen uitsluitend de verse broedeieren die met zorg worden behandelt bij het verzamelen en bewaren, en onze eitjes zijn nooit ouder dan 7 dagen, vanaf 8 dagen eten we ze lekker zelf op of geven ze weg voor de consumptie.

 


U wilt beginnen of uitbreiden met de Serama’s en hebt nog vragen?
Dagelijks van harte welkom na afspraak a.u.b., of stuur een email, en bellen mag ook voor uw info.

 (foto’s Klaas van den Hoek)